I de fleste andre lande, har de ringen på venstre hånd, hvorfor gør vi det anderledes i Danmark?

Når jeg er i udlandet og fotografere, eller når par, kommer fra andre lande til Danmark for at blive gift og fotograferet, så er der især en ting, næsten alle spørger mig om, hvorfor vi har ringen på højre hånd. De ved, at jeg er gift, men de ser ingen vielsesring på venstre hånd. Min kammerats kone er amerikaner og hun har altid haft deres forlovelsesring, og vielsesring på venstre hånd, som de gør i USA. Hun var faktisk nødt til at gå til købe en enkel sølvring og have på højrehånd for at undgå at blive tjekket af mænd i byen, der mener, at hun var single.

Læs mere om vielsesringens betydning

Vi har undersøgt emnet og fundet ud af, hvorfor danskerne har din vielsesring på højre hånd:

  • Vi har ringen på højre hånd, fordi når vi hilser med hænderne på nogle, viser vi, at vi er gifte.
  • I Danmark har vi ringen på højre hånden men flytter den over til venstre, når ens ægtefælle dør.
  • Nogle har deres forlovelsesring sin venstre hånd og flytter den så over på “den rigtige side” af efter vielsen er indgået.
  • Den højre hånd er aftalehånden. Den hånd vi som regel tager hinanden i, når vi aftaler noget.
  • Man sværger ved sin højre hånd

Hvad med venstre hånd så? Hvorfor har (tilsyneladende) alle de andre lande, ringen på venstre hånd, og hvorfor er det den fjerde finger altså “ringe fingeren”?

I fortiden mente man, at der var en åre fra venstre ringfinger direkte til hjertet. Den blev kaldet “vena amoris”, og skal være en af årsagerne til, at ringen var placeret der. “Vena amoris” er idag bevist, at den ikke har nogen rødder i virkeligheden, da der kører en tilsvarende vene fra hver finger på hver hånd til hjertet, men ikke desto mindre satte det stadig den standard, for hvilken hånd og hvilken finger man sætter vielsesringen på.
Grunden til, at vi i Danmark har den fjerde finger ringefingeren siges at stamme fra den sætning, som bliver sagt, da du sætter ringen på fingeren: “I navnet faderens, sønnens og helligåndens navn. Amen”.

Læs mere om bryllup her

Den endeløse cirkel

Den endeløse cirkel symboliserer, at vi vælger hinanden til evig tid, eller ihvertfald til døden os skiller. Skikken med brug af to ringe kom til de Nordiske lande lige før år 1700, længe efter at de andre lande og kulturer, hvor det er blevet almindeligt at bruge sin vielsesring på venstre hånd. Men det er ikke kun i Danmark, vi har ringen på  højre hånd? Andre lande, som har en ring på højre hånd, også i Norge, Holland, Tyskland, Rusland, Polen, Indien, Østrig, Bulgarien, Portugal, Spanien og Grækenland. I nogle af disse lande bruges også venstre alt for religion og kultur.

Så, efter en længere undersøgelse, findes der ikke nogen egentlig konklusion. Oplysninger, er der rigeligt af, samt udtalelser og historier om, hvad og hvorfor. Måske er dette en af grundene til, at der ikke er en universel standard? At mennesker altid har valgt deres egne fortolkninger baseret på egne præferencer og trosretninger? Min ring er stadig på højre hånd, at jeg pludselig skulle skifte til venstre hånd, ville bare føles mærkeligt.

Læs mere om bryllupsplanlægning her