De fleste fotografer i dag tilbyder, at du som kunde kan få færdigredigerede billeder i fuld opløsning. Hvad betyder det i praksis for dig som kunde? Og hvad er forskellen på lav og høj opløsning?

En lav opløsning, er som en lille dej. Det er dejligt at rulle sig ud som en lille pizzabund på et par cm i diameter. Men så snart man forsøger at trække dejen større får man problemer. Det vil hurtigt gå i stykker, flænset eller ødelagt. Har du en stor pizza dej, har du flere muligheder for at skabe mange perfekte små pizzabunde, hvis du ønsker det, eller lave nogle rigtigt store pizzaer. Det er helt op til dig.

Sådan er det også med billeder. Du bør ikke forsøge at udvide et lavt opløseligt foto, det ikke se pænt ud. Det ender pixeleret (kornet), sløret, og resultatet bliver ikke godt. Har du til gengæld et foto i høj/fuld opløsning, kan denne meget store fil, give mulighed for at lave store forstørrelser.

Stor og lille eller høj og lav – disse er relative begreber. Men for at give en lille guide, man kan groft sige følgende:

Lav opløsning

Billeder, hvor den længste side er mindre end 1500 pixels er ofte omtalt som lavoppløslige. Dette er de billeder, der fungerer fint til skærm, for eksempel på Facebook. Men forsøger du at udskrive større billeder end 10x15cm vil det gå ud over kvaliteten.

Høj opløsning

Billeder, hvor den længste side er større end 3500 pixels kaldes billeder i høj opløsning. Mange af nutidens kameraer levere fuld opløsning på 5-6000px. Billeder i høj opløsning egner sig godt både til større udskrifter, som du kan hænge på væggen, og til visning på skærmen og sociale medier.

Bemærk: Der er en stor forskel mellem færdigredigerede billeder i fuld opløsning i JPG-format, og RAW-filer. Ingen professionelle fotografer sender uredigerede RAW-filer til private. Vi har tidligere skrevet lidt om det i denne artikel: Kan vi få alle de uredigerede billeder fra vores bryllupsdag?