RAW-filer / de uredigerede billeder

Du har sikkert hørt om råfiler før, eller RAW-filer som de faktisk hedder. Nogen gange oplever vi at brudepar spørger os om de ikke bare kan få alle de uredigerede billeder fra selve fotograferingen? Kan man egentlig det?

Hos os kan i faktisk godt få alle billederne med i høj Jpg opløsning. Ønsker i at få RAW-filerne også, vil der være en merpris, da disse filer er kæmpestore og skal kopieres ud på en ekstern Harddisk og sendes til jer.

Lad os lige skitsere hvad en RAW-fil er

For at hjælpe jer med at forstå, hvad vi taler om, så vil vi begynde med at forklare, at en RAW-fil er et digitalt kameras, negativer. Ordet negativ stammer fra filmdagene, hvor film (negativet), blev udsat for en vis mængde lys inde i kameraet. Efterfølgende kunne man ved hjælp af en kemisk proces i et mørkekammer (også kaldet fremkalder) overføre et billede, til papiret, så kan du indramme det og hænge det op på væggen. Alt dette er stadig den samme proces i dagens digitale verden, filmen er bare erstattet af en digital sensor og kemikalie badene med en digital processor.

Se vores billeder efterbehandlet

Det vil sige, at hvis du skal være i stand til at se et digitalt billede (en .jpg-fil) eller få billedet trykt på fint papir, så du kan hænge det på væggen. For at få en fil du kan bruge hos en butik, der fremkalder billederne, så er den digitale RAW-fil fra kameraet, afhængig af at skulle igennem et digitalt billedbehandlingsprogram for overhovedet at kunne benyttes af jer selv, på de sociale medier eller hos den lokale fotohandler. Vi benytter programmerne Photoshop og Lightroom til at afkode RAW-filer. Alle fotografer kender deres udstyr meget godt, og skyder deres billeder med henblik på det endelige resultat. En RAW-fil, der er hentet direkte ud af kameraet ser ofte grå og flad ud, og den indeholder en masse information, der kan behandles i redigeringsprocessen. Det er i redigeringsprocessen hvor kommer billederne kommer til live. Det er også her, at fotografen får lov til at sætte sit præg på, hvordan det færdige resultat ser ud.

En anden grund til, at i ikke ønsker, at modtage alle RAW-filer er, fordi en fotograf tager mange flere billeder også langt mere end det er nødvendigt. Det er ikke tilfældigt at fotografen tager mange billeder. For det handler jom om at fange det rigtige øjeblik. Og får at fange det rigtige øjeblik, kræves der mange billeder. Hvad hvis nogen blinker i billedet? eller hvad nu, hvis emnet var i bevægelse, og en hånd kom ind foran et ansigt? For at fange et øjeblik, tager en fotograf ofte mange skud. Det kan godt lyde af meget, men er det ikke ligemeget, så længe det bare ender med at blive godt billede?

Læs mere om billederedigering her